Freelance yazılımcı ile çalışmanın sizlere bir çok avantajı var. Aslına bakarsanız bunu sadece yazılımcıya indirgemek yanlış. Grafiker, metin yazarı v.b. gibi alanlarda da freelancer ile çalışılabilir.
Bunu bir nevi outsource olarak düşünebilirsiniz. Düşünmekten ziyade, aynı şey. Sadece işi bir şirkete değil, freelance yani serbest bir çalışana veriyorsunuz.
Peki ne gibi avantajları var derseniz en önemli sebebin maliyet olduğunu bilmeniz yeterli.
Maliyet Neden Önemli
Bir çalışanın işverene maliyeti cidden yüksek olabiliyor. Eğer şirket sahibiyseniz zaten bu bilgiye sahipsiniz. Yok eğer şirket sahibi değilseniz ve freelance yapılacak bir iş için çalışan alacaksanız, burada yer alan bilgiler size yardımcı olacaktır. Bu arada ilgili yazıda yer alan örneklerin aylık olduğunu unutmamanız önemli.
Aslında projelerinizi bir çalışanın aylık maliyetine göre, projelerinizi yaptırma olasılığınız çok yüksek. Bu her projeniz için geçerli değil doğal olarak.
Kurumsal firmaların çoğu operasyonu için outsource çalışmasının sebebide aslında maliyet konusu ile alakalı. Kendi bünyesinde yapacağı işi, farklı firmalara vererek maliyeti düşürerek, verimlilik artışı sağladığı gerçeğini göz ardı etmemek gerekiyor.
Bu konuda özellikle çağrı merkezi operasyonları gibi operasyonlar başı çekiyor olsa bile durum bunlarla sınırlı değil. Kurumsal firmaların bir çoğunun IT departmanları bile outsource. Sözün özü bütün yazdıklarım yine aynı kapıya çıkıyor.
Freelance yazılımcı ücretleri nasıl hesaplanıyor
Bu tamamen iş niteliğine ve işin ihtiyaçlarına göre değişiyor. Kişisel web sitesi, kurumsal web sitesi ile e-ticaret sitesi fiyatlarının aynı olması mümkün değil.
Ücretlendirmenin farklı yolları var bu tamamen çalışacağınız freelancer ile alakalı. Bu konuda örnekleri bir freelance yazılımcı olarak, web sitesi üzerinden vereceğim. Tasarımcı, metin yazarları ya da diğer freelance çalışanlar aşağıda yazacağım gibi farklı ücretlendirme şekillerinde iş yapıyor olabilirler.
- Proje bazlı; Bu ücretlendirme şekli, projenin detaylarının ölçeklendirilmesi ve tahmini bir süre belirlenip ona göre ücretin çıkartılması şeklinde ilerlemektedir.
- Sayfa başı; Bu şekilde çalışan freelancerlar, yapılacak iş üzerinde kodlanacak sayfa sayısını belirleyip buna göre ücret belirlerler.
- Saat ücretli; Bu şekilde çalışan freelancerlar tamamen projeniz için ayırdığı vakti, belirlediği saat ücretine göre çıkarmaktadır.
Yukarıda yazdığım ücret çeşitleri benim bildiğim ücretlendirmeler, eğer farklı bir ücretlendirme şekli var ise sizde aşağıda yorum kısmında belirtirseniz sevinirim.