Freelance yapılabilecek meslekler nelerdir?

freelance-meslekler

Freelance; Türkçe serbest meslek olarak çevrilebilir. Ancak bizim günlük anlamda kullandığımız serbest meslek değil elbette. Freelance yapılabilecek meslekler daha çok bir mesleği olan birinin, işyeri dışında kendi işini yapması anlamına geliyor diyebiliriz. Hatta Vikipedi‘ye göre freelance kayıt dışı olma özelliği taşıyormuş.

Türkiye’de freelance olarak çalışmak, vikipedi makalesi ile benzer özellikler gösterse bile, genelde freelance çalışanlar şahıs şirketi kurarak işlerini yürütüyorlar.

freelance-meslekler

Çalışma koşulları sebebiyle, çok cezbedici gibi gözükse bile, freelance yapılabilecek işlerde insanların disiplini elden bırakmaması gerekiyor. Disiplinsiz çalışmanın getirdiği atalet, ne yazık ki işin sorumsuzca yapılması ya da yapılamaması ile sonuçlanıyor.

Kendi mesleğiniz ile ilgili gibi gözükse bile, freelance çalışmak aslında kendiniz ile ilgili verdiğiniz bir karar. Bu yüzden ben freelance iş yapacağım diyorsanız; çok önemli bir virajdasınız.

Freelance yapılabilecek meslekler nelerdir?

Freelance olarak aslında bir çok meslek grubunda çalışma imkanı bulunmakta. Bunlar genelde bilgisayar ile yapılabilen işler gibi gözükse de farklı bazı meslek dalları da bunların içerisinde sayabiliriz.

  • Yazılımcı
  • Grafik – İlüstrasyon
  • Metin yazarı
  • Editör
  • Fotoğrafçı
  • Eğitmen
  • Videographer
  • SEO Danışmanlığı

Yukarıda yazdığımız meslek gruplarından bir çoğu kendi işlerini freelance olarak yapabilir ya da bu konularda danışmanlık verebilirler. Freelance yapılabilecek meslekler sadece bunlarla mı sınırlı? Tabii ki değil, ancak genel olarak hizmet verilen meslek dalları bunlar.

Yukarıda yazdığım gibi sizin için bir dönüm noktası freelance çalışmak. Benim hizmet verdiğim gibi freelance yazılımcı olduğunuzu düşünelim. Evde otururken kahvenizi içerek çalışmak ya da Starbucks’da kahvenizi içerken çalışmak çok cazip geliyor. Hele bir de saatleri ben belirlerim kısmı çok daha cazip.

Ancak işler hiç de öyle olmayacak. Üzerinizde daha fazla sorumluluk olacak. Vergiler, SGK ödemeleri, gelir gider takibi, muhasebe işlemleri gibi işlemler konusu da sizin yapıp takip edeceğiniz konular. Bunlardan bir kaç tanesi belki muhasebecinizin görevi ama müşteriye karşı sorumluluk sizin göreviniz olacak.

Freelance mesleklerin önümüzdeki yıllarda çok daha fazlalaşacağını ve daha fazla kişinin freelance olarak çalışacağını görmemek mümkün değil. Özellikle Z Kuşağı gibi, isyankar bir kuşaktan freelance olarak çok fazla çalışacak kişi olacağını düşünüyorum.

Eğer freelance yapılabilecek meslek gruplarından yukarıda yazdıklarımdan farklı olarak bildikleriniz varsa, yorumlarda belirtirseniz sevinirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir