Her zaman teknik yazı yazacak değiliz ya, biraz da site için neler yaptım ve neleri güncelledim onları paylaşmak istedim. Aslında çok da yordu. Site güncellemeleri sırasında sorunlar neydi ve nasıl çözdüm bunları bir anlatayım.
Site Güncellemeleri – Sorunlar Ve Çözümler
Önce “yaşadığım sorunlar neydi?” kısmını paylaşmak istiyorum sizinle sevgili okuyucu. Aslında burada “site” kelimesinden kastım bu blog kısmı. Gerçi anasayfamız da da sorun var, keza artık freelance çalışmıyorum. Bugün itibariyle 3 yıldan fazla bir zamandır Etiya’da yazılım geliştirici olarak çalışıyorum. Blog kısmı için her ne kadar özel bir yazılım yapma ihtiyacı hissediyor olsam bile hem vakit sorunları hem de muhteşem desteği ile hala WordPress altyapısını kullanıyorum. Şimdi konuyu daha fazla dağıtmadan sorunlarımı anlatmaya geçeyim.
Karanlık Mod (Dark Mode) Eksikliği
Evet, yaşadığım en büyük sorunlardan birisi buydu. Aslında çok rahat çözülebilir ancak; ben yönetim panelinde de bunu istiyordum. İş yoğunluğumdan kaynaklı da oturup bunu yapacak zamanım da yoktu açıkcası. Peki nasıl çözdüm; DarkMySite isimli eklentiyi kullandım. Eklentinin en büyük avantajı ise yönetim paneli tarafında da sorun yaşamadan kullanabilmem oldu. Onun dışında ücretsiz sürümde de bir çok ayar yapmaya izin vermesi beni cezbetti diyebilirim.

DarkMySite ile kullanıcıya modlar arası geçiş sağlayabiliyoruz.
Teknik makaleler için kod renklendirme
Daha önce Blogger kullanıyordum ve orada da çok fazla kullanıyordum. Ancak bu sitede yavaştan başladığım teknik makaleler için kod paylaşımı ve bu kodlarında renklendirilmesi gibi bir ihtiyacımız hasıl oldu. Bu sorunun çözümü için de Alex Mills tarafından geliştirilmiş olan SyntaxHighlighter Evolved eklentisini kullandım. Ve eklentiyi kullanmaya başladıktan sonra öğrendiğime göre; 27 Şubat 2019 tarihinde Alex’in kanser yüzünden vefat ettiğini öğrendim. RIP Alex 🙏🏻
Yazı içeriği içindekiler kısmı
Yazdığım yazıların içeriğinin otomatik olarak oluşturulması gerekti. Böylece kullanıcıya okuyacağı yazının içeriğinde neler var ve hangi başlıklarda yazıldı bilgisini verebilecektim. Bunu da yine bir eklenti ile hallettim. Aslında eklenti kullanmayı sevmesem de WordPress’in alameti farikası bu değil mi? Şimdi bunun için hangi eklentiyi kullandım onu paylaşayım sizinle. Eklentimizin ismi; Table Of Content Plus.

Table Of Content Plus
Michael Tran tarafından geliştirilen bir eklenti ve ücretsiz kısmı ile de gayet yeterli.
Site Güncellemeleri – Cache
Evet burada sağlam bir sorun yaşadım desem yalan olur. Ama GtMetrix ve PageSpeed Insights gibi yerlerde kontrol sağladığımda değerler pek sağlıklı gözükmüyordu. Bu da benim biraz canımı sıktı açıkcası. Bundan dolayı da Emre Vona tarafından yapılan WP Fastest Cache eklentisi ile çözüm sağladım. Cloudflare ile mükemmel bir entegrasyon sağladı ve sitenin cache yapısının oturmasını sağladı.
DB Temizliği
Bu işlemi manuel yapmak eziyet bence. Daha önceki projelerde kullandığım ve UpDraft tarafından yapılan ve ücretsiz olan WP-Optimize – Clean, Compress, Cache eklentisini kullandım. Yazı yazarken çok fazla taslak (draft) kaydı oluyor. Bu kayıtların bir süre sonra db’yi şişirmesi ise kaçınılmaz bir son. Her ne kadar küçük siteler için sorun olmasa da; büyük sitelerde sorun olacaktır. Ancak temizlik imandandır deyip 😛 bu eklenti ile db’ye dalıyorum diyebilirim.
Asıl Problem; Yazılar gözükmüyor
Evet. Ne güzel sorun değil mi? Site yükleniyor ama yazılar gözükmüyor. Google’ın ziyaretlerinde falan sıkıntı olmuyor. Sitenin index’lenmesinde de sorun yok. Ama gerçek dünya problemi olarak karşımıza çıkan sorun; Sayfa yükleniyor ama yazı gözükmüyor. Site’nin blog kısmında hazır ve hafif olacağını düşündüğüm bir tema kullandım; Quema Labs tarafından yapılan Reyl Lite. Sade ve basit bir tema gibi duruyordu. Ancak uzun zamandır update almadığından mı nedir bilemedim ama tema da yazılar yüklenmiyordu. Hatta daha minimal bir tema yazmaya bile başladım ama yukarıda da bahsettiğim gibi zaman problemi nedeniyle bitiremedim. Ben de bir hafta sonu uğraşında temanın bu sorununu çözmek istedim ve çözdüm. Sorun bir JavaScript kütüphanesinden kaynaklanmaktaydı. Ben de KISS prensibi gereği olarak; kütüphaneye olan bağımlılığı kaldırdım ve sonuç mükemmel oldu.
Sosyal medyada paylaşım kolaylığı
Yazıların sosyal medya ortamlarında rahatça paylaşılmasını sağlamak amacıyla bir eklenti ile bu özelliği kazandırdım. Eklentinin adı; Sassy Social Share. Yazdığım yazıları bazen LinkedIn gibi platformlarda paylaşıyorum. Zaman kaybetmemek adına, bu şekilde bir çözüme başvurdum. Bir kaç tane eklenti denedikten sonra bu eklentide karar kıldım. Bu yazının da sonunca görebilirsiniz.

Site Güncellemeleri – Sonuç
Ve şimdi neler elde ettik, bunlara bakalım. Kaynak tüketimi konusunda iyileşmeler var, daha hızlı yanıt veriyor. Hem SEO hem de UX tarafında iyileştirmeler yapmış olduk böylece. Yaşadığım sorunlar ve bunlara bulduğum çözümler umarım size de yardımcı olur. Özellikle tema tarafında yaşadığım sorun hiç beklemediğim bir şeydi. Zaten tema için yaptığım geliştirmeler ile ilk halinden eser yok da neyse 😀