Deepseek ilk çıktığı anda ortalık tam anlamıyla alev aldı. Her ne kadar kısa bir zaman dilimini kapsasa da çok övgü ile bahsedildi. Ben de bu hafta sonu dedim ki; Local olarak MacBook’da çalıştırayım. Hafta sonu projelerim beni tanıyanlar tarafından bilinir, Boş vaktim oldukça hafta sonları projeler yaparım. Bu hafta sonu da Deepseek denen bu arkadaş ile geçireyim dedim.

İçerik
Deepseek Nedir?
Yapay zeka modellerini açık kaynak olarak geliştiren bir yapay zeka şirketi. Yukarıda da bahsettiğim “ortalık alev aldı” söylemimin sebebi ise açıklandığı anda Amerikalı teknoloji şirketlerinin hisselerinin düşmesi şeklinde tezahür etti.
Bunun sebebi de Deepseek R1 modelinin toplam eğitim maliyetinin 5.576 Milyon Dolar olmasıydı ve bu Meta’nın yapay zeka eğtimleri için ayırdığı bütçenin 1/10’u demekti. OpenAI ise ChatGPT için 100 Milyon Dolar harcamıştı.
Üstelik son kullanıcıya sunulan ücretsiz ve açık kaynak yapısı da bu kadar gelişmiş bir model için çığır açıcı nitelikteydi. Kaynak
Peki Güvenilir mi?
Benim fikrim ve deneyimlerimce güvenli değil. Burada bahsettiğim güvenlik kapsamı bilgilerinizi çalıyor falan değil. Çin hükümetinin despot ve kendi işine gelmeyeni yasaklama yaklaşımını burada da gördük. Özellikle Uygur’lar hakkında yapılan araştırmalarda ve Tiananmen Meydanı olayı gibi olaylarda yanıt vermekten çekindiği ortaya çıktı. Kaynak, Kaynak 2
Her ne kadar yukarıda bilgilerinizi çalmıyor desem de bilgilerinizi çaldırıyor bu arada. Kaynak
Local Ortamda Deepseek Çalıştırma
Local ortamda Deepseek’i çalıştırmak için pek fazla efor harcamadım. İhtiyacım olan tek şey açık kaynaklı geliştirilen LM Studio uygulamasıydı. LM Studio tercih etme sebebim ise hem açık kaynaklı olması hem de modellerin kurulumu ve çalıştırma için ekstra bir çalışmaya ihtiyaç duymaması.
Kurulum adımlarım
MacOS üzerinde çalıştıracağımdan önce HomeBrew üzerinde LM Studio için bir arama yaptım. Ardından HomeBrew üzerinde olduğunu görünce direkt kurulumu gerçekleştirdim.

Ardından LM Studio’yu açıp hızlıca Yapay Zeka modelimiz olan Deepseek R1’in bir ev kullanıcısı için ideal olan 8B yani 8 Milyar parametreli modelini indirdim.

Kendi makinemde hızlıca kurulumunu tamamladığım bu arkadaş ile neler deneyimledim peki?
Deepseek ile Deneyimlerim
Yapay zeka modeli ile bazı konularda sohbet ettim. Kendisi ile ilgili deneyimlerim için neler yaptığımı da anlatayım. Burada sadece en ilgimi çeken örneklere yer vereceğimi de not düşeyim. Ama eğer okumak istemezseniz sonuç benim için hayal kırıklığı.
Kod Düzenlemesi
Öncelikle bir kod parçası verdim ve dedim ki; bu kod parçasında bir gördüğün sorunlar neler? Ve bu sorunların çözümü için ne önerebilirsin? Önerilerin ile kodu düzenleyebilir misin?
Verdiğim bu kod parçası bir Python koduydu. Kod da birden fazla method tekrarları ve bazı logic yani mantıksal hatalar mevcuttu. DeepSeek ise farklı telden çalıp söyledi. “Tamam” dedim, senin yolundan ilerleyelim, kodu düzenle de ver bakayım önerilerinle. Sonuç; kod patlak, çalışmıyor. Aynı kod’u ChatGPT ile denediğimde çok daha iyi sonuçlar verdi. Ayrıca kodu düzenlemesini istememe rağmen bana kodun ne işe yaradığını anlattı. Prompt düzgün olmasına rağmen bu tür hatalar ile karşılaşabiliyorsunuz.
Yemek Tarifi
Arkadaş’a dedim ki ben bugün tavuk yemek istiyorum. Bana tavuk ile hızlıca yapabileceğim 3 tane yemek tarifi önerir misin?
3 tane yemek önerdi ama anlamaya çalışmaktan yordu. Nedeni ise şu; Bazı kelimeler Çince bazıları ise İngilizce olarak yazılmıştı. Genel olarak burada iyi bir iş çıkardı diyebilirim ama. Ayrıca bu kelime sorunu buradaki tüm başlıklar için geçerlidir.
Kod Yazımı
İnternet üzerinde en fazla örneği bulunan uygulamalardan bir tanesi olan ve çocukluğumda telefondan bolca oynadığım Snake yani Yılan oyununu JS, CSS ve HTML kullanarak yazabilir misin?
Burada mükemmel denebilecek seviyede iş çıkardı diyebilirim. Yorum satırlarını Çince, İngilizce ve Türkçe karışık yazması dışında bir sorun yoktu.
Konu Anlatımı
Osmanlı Tarihi konusunda uzman olduğunu ve Mohaç Meydan Muharebesini anlatmasını istedim. Sonuç; Berbat.
Aslında genel hatları ile iyi bir anlatıma sahip olsa da olmayan insanlar ile olayı anlattı. Pera ya da Köprü Paşa olarak bilinen bir paşadan bahsetti. Bir şaşırdım açıkcası. TDV İslam Ansiklopedisinden tutun, internetteki diğer kaynaklara kadar daldım araştırmaya. Pera ya da Köprü Paşa olarak bilinen bu kişi kim diye. Sonuç; Öyle birisi yok. DeepSeek’e sordum bu kim diye? İngiltere ya da Belçika doğumlu bir paşadan bahsetti. Halüsinasyon görmeye başlamıştı çocuk. Eğer Yapay Zeka halüsinasyonu hakkında bilgi isterseniz diye buraya kaynak bırakayım. Dedim Pargalı İbrahim ile karıştırıyor olabilir misin? Çünkü anlattığı bazı şeyler Pargalı İbrahim’i andırıyordu. Yok ısrar etti farklı kişi diye. Sonrasında; gerçekte var olup olmadığını bilmiyorum diye itiraf etti.
Sonuç
Deepseek genel olarak dil sorunu haricinde bence başarılı. Eğer profesyonel yaşamınızda kullanmayacaksanız iş görür. Kendi sitesinden asıl modeli denemek de istemedim. Nedeni ise yukarıda yazdığım gibi güvenli bulmuyorum. O yüzden buradaki yorumlarımın 8B’lik modele göre olduğunu tekrar hatırlatayım.